Pages

İslam ve İsyan


Geleneksel Din anlayışında "isyan" kelimesi her zaman  insanın üzüntü ve ızdıraplardan dolayı Tanrısal Otorite'ye karşı başkaldırması olarak lanse edilmiştir. Bunda en büyük etken Dîn'in kurumsallaşması, tüm din elçilerinin (peygamberlerin) yaptığı devrimlerin zamanla sistematik ve geleneği içeren bir din kültü halini almasından kaynaklanmaktadır. Din, devrim sonrası din adamlarının ihtiraslarına göre bir statükoya dönüşür. Ve bu yüzden aslında dinin özünde içerdiği "isyan" mentalitesi, statükoyu oluşturan egemen dinci kesim tarafından şiddetle hedef gösterilir.

Mekke, tağuti(zulümkar) bir sistemle yönetiliyordu. Sömürücü egemen sınıf kızların köpekten bile aşağı olduğu toplum yaratmış, daha kötüsü en büyük sömürülerini din üzerinden sağlamaktaydılar. Parası olanın ücretini ödeyip zenci bir köle satın alabildiği, onun tüm ömrüne sahip olabildiği, lafın özü insanların biraz parayla Tanrı olabildiği bir toplumdu Mekke. Putlara tapmak bile paraylaydı. Hacc mevsimlerinde İran'dan Mısır'dan ithal putlar getirtiliyor ve insanlar bunlara parayla tapıyordu. Mekke'nin arkasokaklarında fuhşiyat almış başını gidiyor, kızlarını bunlardan korumak isteyen borç sahibi babalar doğan evlatlarını diri diri toprağa gömüyorlardı..

Ardından Muhammed adlı bir yiğit ve beraberindeki gençler bu sisteme isyan ettiler. Allah'ın yardımı da arkalarında oldu. Çünkü bu güçlü sistemle savaşmak son derece zordu. Ve Hira'da doğan ilahi isyan güneşi, Mekke'nin sokaklarına Muhammed ve arkadaşları tarafından göklere haykıra haykıra bağrıldı. Susturulamayan, dindirilemeyen bir sesti bu, bir isyan çığlığı.. Muhammed'in isyan hareketi durdurulamıyordu Mekkenin otoriter güçleri tarafından. Ve en nihayetinde Tanrı'nın yardımıyla devrim gerçekleşti seneler sonra Mekke'de azarlanıp, horlanan, sapık denilen, namaz kılarken başından aşağı pislikler dökülen o gençler; Mekkenin kapısına onbinler olup beyaz barış sancaklarıyla dayandılar. Medine'den sonra Mekke'de İslam Devrimi ile tanıştı.

İslam nedir İsyan nedir? Ne farkları vardır ki? Ortada bir zulüm varsa islam bu noktada İslam, isyan hareketi olur. Eğer işgal varsa direniş olur. Eğer savaş varsa, barış olur. Eğer haksızlık varsa, adalet savaşçısı olur. İslam ne demektir derseniz, isyan etmek değildir. İslam sadece yapılması gereken şeylerin tümünün bir adıdır. Bu yüzden İslam ve İsyan aynı cümlede dahi kullanılamaz diyen tüm insanlığa seslenişimizdir bu. İyilik, Esenlik, Adalet, Barış için yapılmayan isyana da isyan!

FEKKU RAGABE İNSİYATİFİ

btemplates

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Komiksiniz.

Adsız dedi ki...

sen de resilsin, adsız ;)

Yorum Gönder